Wymagania prawne w zakresie etykietowania żywności – WPEŻ
CEL SZKOLENIA:
- Prawo żywnościowe ulega ciągłym zmianom - odpowiada na potrzeby producentów i zaspokaja oczekiwania konsumentów, a jednocześnie odnosi się do postępu technicznego i  biotechnologicznego. 
Celem szkolenia jest przedstawienie aktualnie obowiązujących wymagań prawnych w zakresie znakowania, etykietowania i wprowadzania do obrotu produktów spożywczych; 
- uczestnicy szkolenia zostaną zapoznani z interpretacją przepisów prawa żywnościowego Unii Europejskiej oraz wymagań krajowych. Zagadnienia poruszane na szkoleniu ułatwią jego interpretację i wskażą właściwe kierunki poruszania się po tym trudnym obszarze regulacji;
 
- wiedza zdobyta w czasie szkolenia ułatwi kontakty z urzędami dokonującymi kontroli przedsiębiorstw spożywczych oraz zapewni funkcjonowanie firmy zgodnie z aktualnymi przepisami prawnymi.
 
DO KOGO SKIEROWANE JEST SZKOLENIE:
- warsztaty szkoleniowe przeznaczone są dla pracowników odpowiedzialnych za przestrzeganie wymagań prawnych w zakresie znakowania, etykietowania i wprowadzania na rynek produktów spożywczych. Pracowników działów zapewniania jakości, handlu i marketingu, technologów oraz działów prawnych.
 
PLAN SZKOLENIA - do uzgodnienia z Klientem:
- 10.00 – 10.30 Rozpoczęcie szkolenia; Wprowadzenie - prezentacja uczestników, przedstawienie zakresu szkolenia;
 
- 10.30 – 11.00 Ogólne wymagania dotyczące prawa żywnościowego obowiązującego w krajach UE;
 
- 11.00 – 11.30 Obowiązki operatorów żywności w zakresie produkcji i wprowadzania do obrotu produktów spożywczych;
 
- 11.30 – 11.45 Przerwa;
 
- 11.45 – 13.45 Znakowanie żywności w świetle aktualnie obowiązujących przepisów prawnych; Oświadczenia; zdrowotne i żywieniowe; Znakowanie odnośnie występowania alergenów;
 
- 13.45 – 14.45 Przerwa obiadowa;
 
- 14.45 – 16.15 Znakowanie środków spożywczych w zakresie substancji dodatkowych; Żywność modyfikowana genetycznie;
 
- 16.15 – 16.30 Przerwa;
 
- 16.30 – 17.40 Wymagania w zakresie wycofania i zwrotu wyrobu z rynku; Identyfikacja i Identyfikowalność;
 
- 17.40 – 18.00 Pytania uczestników; Podsumowanie i zakończenie szkolenia;
 
TREŚĆ SZKOLENIA:
- ogólne wymagania dotyczące prawa żywnościowego obowiązującego w krajach Unii Europejskiej;
 
- obowiązki operatorów żywności wynikające z przepisów ustawy o bezpieczeństwie żywności i jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
 
- znakowanie żywności w świetle aktualnie obowiązujących przepisów prawnych - Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności;
 
- oświadczenia zdrowotne i żywieniowe, treść oświadczeń oraz ograniczenia stosowania w oparciu o Rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 i 1925/2006;
 
- znakowanie żywności informacją odnośnie występowania alergenów. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych;
 
- znakowanie środków spożywczych w zakresie substancji dodatkowych, enzymów i aromatów - Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności;
 
- żywność modyfikowana genetycznie, wymagania w zakresie wprowadzania na rynek oraz dotyczące znakowania;
 
- wymagania w zakresie wycofania i zwrotu wyrobu z rynku. Identyfikacja i identyfikowalność;
 
METODOLOGIA:
- szkolenie składa się z części teoretycznej (wykłady), oraz praktycznej (warsztaty, ćwiczenia), nie zabraknie również czasu na dyskusję i wymianę doświadczeń wśród uczestników szkolenia.
 
CZAS TRWANIA ORAZ MIEJSCE SZKOLENIA:
- szkolenie trwa 1 dzień w godzinach od 10.00 do 18.00 (dokładne godziny oraz miejsce szkolenia - do uzgodnienia z Klientem).
 
CENA SZKOLENIA ZAWIERA:
- przeprowadzenie szkolenia;
 
- komplet materiałów szkoleniowych;
 
- zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu;
 
- przerwy kawowe, poczęstunek;
 
- obiady.
 
CENA SZKOLENIA NIE OBEJMUJE:
- kosztów dojazdu uczestnika na szkolenie;
 
- noclegów.
 

						






