Audytor Wewnętrzny systemu HACCP oraz standardów IFS w wersji 6 (International Food Standard version 6) i BRC w wersji 6 (Global Standard for Food Safety issue 6) - AWIFSBRC
CEL SZKOLENIA:
- zrozumienie wymagań oraz funkcjonowania standardów IFS version 6 i BRC Issue 6 oraz systemu HACCP;
 
- poznanie zasady przygotowywania dokumentacji systemowej zgodnej z wymaganiami standardów IFS version 6 i BRC Issue 6 oraz systemu HACCP;
 
- poznanie wymagań nowych wydań standardu IFS i BRC oraz porównanie z poprzednimi edycjami / wersją 5;
 
- zrozumienie zasad audytowania;
 
- nabycie umiejętności planowania i przygotowywania się do audytu;
 
- nabycie umiejętności zbierania i analizowania dowodów;
 
- nabycie umiejętności przeprowadzania audytów i raportowania ich wyników;
 
- nabycie umiejętności organizowania i zarządzania audytem przeprowadzanym przez zespół audytorów.
 
DO KOGO SKIEROWANE JEST SZKOLENIE:
- pracownicy działów jakości, osoby odpowiedzialne za wdrożenie nowych lub utrzymywanie istniejących systemów;
 
- osoby zaangażowane w doradztwo w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i ich audytowanie;
 
- osoby wyznaczone do przeprowadzania i zarządzania audytami bezpieczeństwa żywności, audytami dostawców.
 
PLAN SZKOLENIA - do uzgodnienia z Klientem:
Dzień pierwszy (godz. 10.00 – 18.00):
- 10.00 – 10.10 Rozpoczęcie szkolenia;
 
- 10.10 – 10.20 Wprowadzenie - prezentacja uczestników i przekazanie materiałów szkoleniowych;
 
- 10.20 – 11.30 Standardy sieciowe IFS version 6 oraz BRC issue 6 – prezentacja oraz porównanie wymagań;
 
- 11.30 – 11.45 Przerwa
 
- 11.45 – 13.45 Standardy sieciowe IFS version 6 oraz BRC issue 6 – prezentacja oraz porównanie wymagań;
 
- 13.45 – 14.45 Przerwa obiadowa
 
- 14.45 – 15.45 Standardy sieciowe IFS version 6 oraz BRC issue 6 – prezentacja oraz porównanie wymagań;
 
- 15.45 – 16.00 Przerwa
 
- 16.00 – 17.40 Standardy sieciowe IFS version 6 oraz BRC issue 6 – prezentacja oraz porównanie wymagań;
 
- 17.40 – 18.00 Czas na dyskusję.
 
Treść szkolenia - dzień pierwszy:
- filozofia jakości (m.in. historia systemów jakości, idea oraz cele systemów);
 
- przegląd metod zapewniania bezpieczeństwa żywności w produkcji i obrocie (GMP, GHP, HACCP, ISO 22000, IFS, BRC, TFMS);
 
- podstawowe różnice pomiędzy systemami zarządzania bezpieczeństwem żywności funkcjonującymi w przemyśle spożywczym;
 
- wiadomości ogólne o standardach IFS version 6 oraz BRC Issue 6;
 
- audyt certyfikujący w IFS version 6 i BRC Issue 6, cele audytu, główne problemy;
 
- wymagania IFS version 6 oraz BRC Issue 6 – porównanie standardów, m.in.:
 
- zaangażowanie najwyższego kierownictwa, ciągłe doskonalenie i odpowiedzialność najwyższego kierownictwa (m.in. polityka i zasady organizacji, struktura organizacyjna, orientacja na klienta, przegląd zarządzania);
 
- plan bezpieczeństwa żywności oraz System Zarządzania Jakością (m.in. HACCP i Codex Alimentarius, Analiza HACCP, Zespół ds. bezpieczeństwa żywności HACCP, Opis wyrobu , Identyfikowanie zamierzonego zastosowania, wykres przebiegu procesu, weryfikacja przebiegu, zagrożenia, CCP, analiza zagrożeń, limity krytyczne, monitorowanie, działania korygujące, weryfikacja, plan HACCP, zapisy i dokumentacja, nadzór nad dokumentacją i zapisami);
 
- audyty wewnętrzne – wymagania, zakres;
 
- zakupy w IFS version 6 oraz BRC Issue 6;
 
- dokumentacja w IFS version 6 oraz BRC Issue 6 – nadzór nad dokumentacją, wymagania, wypełnianie i prowadzenie zapisów;
 
- działania korygujące i zapobiegawcze w IFS version 6 oraz BRC Issue 6;
 
- identyfikowalność w IFS version 6 oraz BRC Issue 6;
 
- postępowanie z reklamacjami;
 
- zarządzanie incydentami, wycofanie wyrobu;
 
- wymagania dotyczące zakładu w IFS version 6 oraz BRC Issue 6 (m.in. otoczenie, bezpieczeństwo, wnętrze zakładu, konstrukcja budynku, media, wyposażenie, pomieszczenia pracownicze, utrzymanie zakładu);
 
- nadzorowanie chemicznego i fizycznego zanieczyszczenia wyrobu / ryzyko zanieczyszczenia ciałami obcymi (metal, szkło, drewno);
 
- utrzymywanie porządku i higieny, czystość i dezynfekcja, gospodarka odpadami, zwalczanie szkodników;
 
- przechowywanie i transport;
 
- nadzór nad wyrobem w IFS version 6 oraz BRC Issue 6;
 
- nadzorowanie/ kontrola procesu w IFS version 6 oraz BRC Issue 6;
 
- wymagania dotyczące personelu (m.in. szkolenie, higiena osobista, badania lekarskie, odzież ochronna);
 
- wymagania specyficzne dla standardów IFS version 6 oraz BRC Issue 6.
 
Dzień drugi (godz. 9.00 – 17.00):
- 09.00 – 10.00 Audyt wewnętrzny: wprowadzenie (terminologia, cele, cechy, powody i korzyści, rodzaje audytów)
 
- 10.00 – 10.30 Audyt wewnętrzny wg wymagań BRC Issue 6 oraz IFS Version 6
 
- 10.30 – 10.45 Przerwa
 
- 10.45 – 11.15 Norma ISO 19011: Zasady audytowania, zarządzanie programem audytów
 
- 11.15 – 12.45 Norma ISO 19011: Zarządzanie programem audytów, działania audytowe
 
- 12.45 – 13.45 Przerwa obiadowa
 
- 13.45 – 14.45 Norma ISO 19011: Zarządzanie programem audytów, działania audytowe
 
- 14.45 – 15.00 Przerwa
 
- 15.00 – 16.00 Norma ISO 19011: Kompetencje i ocena audytora (bariery komunikacyjne, komunikacja niewerbalna)
 
- 16.00 – 16.15 Podsumowanie szkolenia, pytania uczestników
 
- 16.15 – 16.45 Egzamin
 
- 16.45 – 17.00 Omówienie testu, dyskusja, zakończenie szkolenia
 
Treść szkolenia - dzień drugi:
- audyt wewnętrzny w IFS version 6 i BRC issue 6 – wprowadzenie;
 
- terminologia;
 
- cele audytu;
 
- cechy audytu, powody przeprowadzania audytów oraz korzyści z ich przeprowadzania;
 
- rodzaje audytów;
 
- audyt wewnętrzny na zgodność z wymaganiami IFS oraz BRC;
 
- norma ISO 19011:
 
- zasady audytowania – psychologia audytu;
 
- zarządzanie programem audytów;
 
- działania audytowe;
 
- kompetencje i ocena audytora (bariery komunikacyjne, komunikacja niewerbalna).
 
- planowanie i przygotowanie audytu:
 
- kryteria i zakres audytu;
 
- istotne aspekty przy tworzeniu listy pytań kontrolnych.
 
- przeprowadzenie audytu - zasady prowadzenia badania na miejscu:
 
- psychologia audytu (m.in. komunikacja podczas audytu, atmosfera audytu, rodzaje pytań);
 
- obiektywne dowody;
 
- określanie niezgodności oraz umiejętność ich wykazywania.
 
- dokumentowanie wyników audytu:
 
- umiejętne formułowanie niezgodności, najczęściej popełniane błędy w czasie wypełniania kart zapisu, oraz prowadzenia dokumentacji;
 
- dokumentowanie niezgodności;
 
- wskazanie i dokumentowanie spostrzeżeń oraz potencjałów do doskonalenia.
 
- skuteczne działania korygujące i zapobiegawcze po audytach:
 
- odpowiedzialności związane z uruchamianiem działań korygujących, zapobiegawczych będących wynikiem audytu wewnętrznego;
 
- istota precyzyjnego określania przyczyn niezgodności oraz potencjalnych przyczyn niezgodności;
 
- definiowanie działań korygujących i/lub zapobiegawczych;
 
- ocena skuteczności działań.
 
- dokumentacja audytu, raporty niezgodności i działania korygujące, listy kontrolne - podsumowanie;
 
- egzamin.
 
METODOLOGIA:
- szkolenie składa się z części teoretycznej (wykłady) oraz praktycznej (warsztaty, ćwiczenia), nie zabraknie również czasu na dyskusję i wymianę doświadczeń wśród uczestników szkolenia.
 
CZAS TRWANIA ORAZ MIEJSCE SZKOLENIA:
- szkolenie trwa dwa dni (dzień pierwszy od 10.00 do 18.00 oraz dzień drugi 09.00 – 17.00) - dokładne godziny oraz miejsce szkolenia do uzgodnienia z Klientem.
 
CENA SZKOLENIA ZAWIERA:
- przeprowadzenie szkolenia;
 
- komplet materiałów szkoleniowych;
 
- zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu (otrzymują wszyscy uczestnicy szkolenia);
 
- certyfikaty Audytorów Wewnętrznych HACCP, IFS oraz BRC (dla osób, które pozytywnie zaliczą test);
 
- przerwy kawowe, poczęstunek;
 
- obiady.
 
CENA SZKOLENIA NIE OBEJMUJE:
- kosztów dojazdu uczestnika na szkolenie;
 
- noclegów.
 

						






